Femke en het Centrum Aangepast Sporten een succesformule

 

In 2012 verhuisde ik naar Leuven omwille van mijn werk. Omdat ik in Leuven niemand kende, besloot ik op zoek te gaan naar een leuke vrijetijdsbesteding. Zo kwam ik terecht bij het zwemmen, waar ik elke maandagnamiddag baantjes ging trekken. Ik wist niet bij welke sportclub ik terecht was gekomen en welke kansen ik hier nog allemaal zou krijgen. Vanuit het CAS nam ik deel aan het sportkamp, dat ieder jaar opnieuw georganiseerd wordt. Toen is de bal pas echt aan het rollen gegaan. Zo kwam ik nadien terecht bij de conditietraining en nadien ook bij rolstoelbasketbal.


Mijn eerste conditietraining verliep heel onwennig. Ik kende er slechts drie mensen van het sportkamp. Die hebben mij heel erg goed opgevangen. Ik voelde mij meteen thuis en als een vis in het water. Goed anderhalf jaar later ben ik begonnen met rolstoelbasketbal, dit vind ik echt helemaal geweldig! Ik kan me nog goed de eerste training herinneren: toen de trainer tegen ons zei dat we een suicide moesten rijden. Ik begon er vol enthousiasme aan. Halverwege de oefening riep de trainer ons tezamen. Dus ik luisterde, stopte met de oefening en draaide me om. De trainer keek mij aan en zei: “Femke, eerst uw oefening afmaken”. Ik was er helemaal van aangedaan (in de positieve zin!) omdat nog nooit iemand tegen mij gezegd had om een oefening af te maken. Mensen zeggen eerder dat ik mag stoppen met de oefening omdat het anders te lang duurt. In het rolstoelbasketbal kan ik elke week opnieuw mijn agressie kwijt. Als je er niet vloekt, “hoor je er niet bij”.


Sinds ik bij het CAS ben aangesloten heb ik een pak meer zelfvertrouwen gekregen. Ik ben ook veel gelukkiger. Via het CAS heb ik veel vrienden gemaakt. De sfeer bij het CAS, zowel bij de basketbalbal, de conditietraining en het zwemmen, is heel familiaal. Eigenlijk is het voor mij een tweede familie geworden. Ik voel er mij helemaal thuis!


Dankzij het CAS heb ik ook geleerd om hulp te vragen en te aanvaarden. Zo heb ik van mijn gewone driewieler een elektrische fiets gemaakt. Zo kan ik me gemakkelijker verplaatsen naar activiteiten. Ook heb ik Anvasport leren kennen, waarmee ik nu al voor het tweede jaar op rij ga skiën. Dat vind ik echt de MAX!!! Ik had nooit gedacht dat ik kon skiën, maar met Anvasport is alles mogelijk.

Binnen enkele weken organiseren we ons tweede basketbaltornooi. Ook hier draagt iedereen zijn steentje bij. Zo zorg ik voor de lekkere wafels die je daar ter plaatse kan komen proeven. Het zal zeker en vast een toffe dag worden.

Sport is heel belangrijk voor mij. Het is goed voor mijn lichaam maar ook voor mijn zelfvertrouwen en mijn zelfbeeld. Het is voor mij een manier om onder de mensen te komen en plezier te maken. Een aanrader voor iedereen!